Науково-дослідна робота «Фольклористичні дослідження хорового виконавства та народного танцю Центральної України»


В Уманському державному педагогічному університеті імені Павла Тичини одним із пріоритетних напрямів роботи є виконання науково-дослідних робіт, що виконуються за рахунок коштів державного бюджету на замовлення Міністерства освіти і науки України. Однією з таких робіт є «Фольклористичні дослідження хорового виконавства та народного танцю Центральної України». Керівник: кандидат мистецтвознавства, доцент Пиж’янова Наталія Володимирівна.

Термін виконання: 2019−2021 роки.

Об’єкт НДР: хорове та хореографічне мистецтво в єдності виконавської та фольклорно-дослідницької діяльності.

Предмет НДР: фольклористичні дослідження хорового виконавства та народного танцю Центральної України.

Мета дослідження: історико-теоретичне та мистецтвознавче дослідження структурних компонентів пісенного фольклору та фольклорного танцю Центральної України.
Вихідним етапом процесу наукового дослідження став аналіз первинних та вторинних джерел інформації з проблематики НДР. Результати аналізу дозволили локалізувати ареали фольклорних експедицій, визначити послідовність дослідження фольклору Центральної України. На даному етапі:

1) досліджено основні фольклорні жанри Центральної України (зокрема, Середньої Наддніпрянщини) на прикладі музичної та хореографічної спадщини

1.1.) систематизовано сюжетно-тематичну специфіку пісенного фольклору та фольклорного танцю  Центральної України

2) досліджено вплив музичної освіти в регіоні на процес формування специфіки народопісенного виконавства

3) розпочато картографування фольклорних жанрів в регіоні.

Опубліковано 4 статті у журналах, що входять до науково-метричних баз даних Web of Science та/або Scopus. Також було опубліковано статті, що входять до науково-метричної бази даних Index Сореrnicus.

Готова до друку монографія, що буде опублікована офіційними мовами Європейського Союзу та 2 монографії українською мовою.

Результати науково-дослідної роботи апробувалися на науково-практичних, науково-методичних конференціях та семінарах різного рівня: а саме на 8 конференціях міжнародного рівня та 5 конференціях всеукраїнського рівня. За результатами конференцій було опубліковано 3 тези доповідей. Працюємо над оформленням авторських прав.