Всеукраїнська науково-практична конференція «Життя і творчість Павла Тичини: текст і контекст»

20 січня 2019 року в Уманському державному педагогічному університеті імені Павла Тичини на факультеті української філології відбулася Всеукраїнська науково-практична конференція «Життя і творчість Павла Тичини: текст і контекст». Конференція приурочена 90-літтю Уманського державного педагогічного університету імені Павла Тичини, яке буде відзначатися у 2020 році.

 Під час пленарного засідання з вітальним словом до учасників конференції звернулася заступник декана факультету української філології з наукової роботи кандидат філологічних наук, доцент Інна Іванівна Коломієць, яка підкреслила важливість вивчення та популяризації доробку поета, чиє імʼя вже не одне десятиліття є популярним брендом і добрим оберегом для навчального закладу.

 Доцент кафедри української літератури, українознавства та методик їх навчання, кандидат педагогічних наук Марина Степанівна Павленко, автор цілої низки досліджень, присвячених життю і творчості поета, виступила з доповіддю на тему: «З любовʼю і болеми: портрет Павла Тичини на тлі доби», у якій поділилася своїми цікавими спостереженнями над знахідками з архівних джерел, що розкривають непрості реалії життя Павла Тичини в умовах панування репресивного сталінського режиму.

 Доктор педагогічних наук, професор кафедри української літератури, українознавства та методик їх навчання Людмила Володимирівна Новаківська виголосила доповідь «Традиції української перекладацької школи у діяльності П. Тичини», у якій акцентувала увагу на широті світогляду поета, розмаїтості його перекладацьких інтересів та художній довершеності тичининських варіантів перекладів українською поетичних текстів представників багатьох літератур світу.

 Кандидат педагогічних наук, доцент Любов Петрівна Пархета висловила свої міркування щодо нагальних проблем викладання творчості Павла Тичини в сучасній школі, особливу увагу приділивши особливостям утілення в його творчому доробку образу Григорія Савовича Сковороди.

 Викладач кафедри української літератури, українознавства та методик їх навчання Наталія Іванівна Зарудняк продемонструвала глибоке знання поезій Павла Тичини та індивідуально-особистісний підхід до аналізу його лірики в доповіді на тему: «Деякі зауваги до авторського стилю поезій Павла Тичини».

 Кандидат філологічних наук Тетяна Володимирівна Лопушан звернулася у своїй доповіді до проблемного нині питання рецепції творчої постаті Павла Тичини в українському літературознавчому дискурсі.

 Непідробне захоплення в учасників конференції викликали виступи студентів факультету української філології Тетяни Похольчук, Марʼяни Черненко, Анни Даскал, Владислави Півненко, Ангеліни Цілієвської, Дарії Яцини, Назара Сєтракова, які є членами наукової лабораторії «Театр слова», очолюваної кандидатом педагогічних наук, професором, завідувачем кафедри української літератури, українознавства та методик їх навчання Наталією Петрівною Сивачук.