СТИПЕНДІЙНА ПРОГРАМА В СЛОВАЦЬКІЙ РЕСПУБЛІЦІ

Надаються стипендії на навчання та стажування громадян України в закладах вищої освіти Словацької Республіки. Зокрема, у 2021‒2022 році для українців передбачено такі квоти:
– до 5 квот для студентів на часткове навчання в закладах вищої освіти терміном до 10 місяців;
– до 5 квот для стажистів та докторантів/аспірантів (з метою викладання лекцій або науково-дослідницьких робіт для викладачів ЗВО або дослідників) із загальним терміном перебування до 10 місяців;
– 5 квот для участі у літній школі з метою вивчення словацької мови та культури у серпні 2021 року (Studia Academica Slovaca).

Подача заявок триває до 01 квітня 2021 року

У рамках стипендійної програми на навчання та стажування громадян України в закладах вищої освіти Словацької Республіки у 2021‒2022 навчальному році сторона, що приймає, забезпечить українським громадянам:
1. безкоштовне навчання;
2. виплату стипендій у розмірах, встановлених для іноземних студентів та докторантів/аспірантів у Словацькій Республіці;
3. проживання у студентських гуртожитках.

Крім того, у разі необхідності можлива мовна підготовка як складова частина навчання.

Зауважимо, що через коронавірусну хворобу COVID-19 запроваджено нові заходи, що стосуються виплат стипендій у рамках надзвичайної ситуації. У разі зміни очної (стаціонарної) форми навчання на дистанційну протягом академічного року, у випадку надзвичайної ситуації стипендія надається у розмірі 50 % від загальної місячної виплати.

Інформацію про перелік необхідних документів та умови участі у стипендійній програмі можна дізнатися, звернувшись у відділ науково-технічного розвитку та європейської інтеграції.
Сума щомісячної стипендії на навчальний 2020/2021 рік, якщо в двосторонній угоді не зазначено інше:
• для студентів (рівень бакалавра / магістра): 280 € на місяць;
• для аспірантів: 330 € на місяць;
• для викладачів університету або дослідників: 550 € на місяць.
До заяви варто додати такі документи:
– структурована біографія;
– мотиваційний лист (із зазначенням особистої та професійної мотивації заявника на перебування у Словаччині);
– детальна пропозиція щодо вивчення, викладання чи дослідження;
– запрошувальний лист або лист-підтвердження від установи, що приймає (якщо застосовується);
– копія паспорта для студентів із третіх країн.
Рекомендації:
– студенти (рівень бакалавра / магістра): 2 рекомендації викладачів університету, які видали виписку оцінок;
– аспіранти: 1 рекомендація керівника дисертації;
– викладачі та дослідники університету: 1 рекомендація від домашньої установи (завідувач кафедри, керівник дослідницької групи тощо);
– для студентів (рівень бакалавра / магістра): виписка оцінок, які на момент подачі заявки є дійсними в рідному закладі;
– у випадку кандидатів наук, викладачів університету та дослідників: перелік власних публікацій, пов’язаних з науковою програмою перебування;
– фотографія розміром 3,5 см х 4 см (фотографія у паспортному стилі), що додається до кожного оригіналу та копії форми заявки.

Мовою спілкування у словацьких закладах є словацька або англійська. Якщо аплікант не володіє словацькою мовою на задовільному рівні, необхідно вказати рівень англійської мови в заявці (і, якщо можливо, надати також офіційне підтвердження знань мови / сертифікат).

Заява повинна бути підписана заявником особисто, і заявник повинен погодитись з обробкою персональних даних у всіх випадках, інакше заявку не можна буде прийняти та обробити.

Заявки на літню школу словацької мови та культури (Studia Academica Slovaca) у серпні 2021 року слід подавати лише в інтернет-системі університету Коменського.

Подання заявки стане доступним у лютому 2021 року.