Польсько-українська науково-дослідницька лабораторія психодидактики імені Я. А. Коменського

   У зв’язку з Євроінтеграційними процесами, реформуванням освітньої системи, переосмисленням світових педагогічних надбань, історично значущими серед яких є педагогічна спадщина Яна Амоса Коменського, зокрема у галузі дидактики та психодидактики, виникла необхідність створення окремого координаційно-наукового структурного підрозділу, який би спрямовував зусилля дослідників і сприяв активізації наукових пошуків у окреслених напрямах. Відтак, в Уманському державному педагогічному університеті імені Павла Тичини за ініціативи Вищої школи професійної освіти у м. Лєшно (Польща) 01.09.2011 р. було створено Польсько-українську науково-дослідницьку лабораторію дидактики імені Я. А. Коменського (згодом змінено назву на однойменну, першу в Україні, лабораторію психодидактики (Наказ № 132 о/д від 02.03.2017 р.)).

   Мета діяльності лабораторії ‒ проведення ґрунтовних досліджень у сфері психодидактики як міждисциплінарної науки, зокрема професійної підготовки майбутніх педагогів; а також: сприяння забезпеченню працівників освіти сучасною науковою інформацією, психодидактичними матеріалами; організація науково-практичних конференцій, семінарів, круглих столів, тренінгів для обміну досвідом науковців, педагогів та психологів закладів усіх рівнів освіти; координація наукової роботи працівників та здобувачів закладів освіти різних рівнів; обмін результатами дослідницької роботи зі спорідненими навчальними і науковими установами України та зарубіжжя.

   Діяльність лабораторії факультетів соціальної та психологічної освіти, дошкільної та спеціальної освіти контролюється відділом науково-технічного розвитку та європейської інтеграції Уманського державного педагогічного університету імені Павла Тичини. Завідувач лабораторії – Осадченко Інна Іванівна, доктор педагогічних наук, професор кафедри педагогіки та освітнього менеджменту. На базі лабораторії реалізуються чинні угоди про співпрацю з відділом дидактики НАПН України, науково-навчальними закладами освіти Білорусії, Литви та Польщі.

   Діяльність лабораторії прикметна проведенням міжнародних науково-практичних конференцій за участю науковців із Азербайджану, Білорусії, Болгарії, Казахстану, Канади, Литви, Молдови, Німеччини, Польщі, Туреччини, Узбекистану та інших країн. За результатами конференцій видається збірник наукових праць «FOLIA COMENIANA».

   Станом на березень 2020 року на базі лабораторії психодидактики проведено 20 міжнародних науково-практичних конференцій та понад 60 всеукраїнських науково-практичних семінарів, тренінгів, майстер-класів.

   При лабораторії багато років функціонує студентський науково-дослідницький гурток «Школа організатора освітнього простору» («S.O.E.S»), до активної участі в якому залучаються учні закладів загальної середньої освіти міста (https://instagram.com/soes461?igshid=6366ig5i8jzd).

   Лабораторія має свою активну сторінку у мережі «Фейсбук», на якій систематично презентуються матеріали діяльності лабораторії (збірники наукових праць та програми проведених наукових заходів); здійснюється онлайн-анкетування у рамках проведення членами лабораторії наукових досліджень (https://www.facebook.com/groups/pundlpd/).