СПІВПРАЦЯ З ПОЛЬСЬКИМИ УНІВЕРСИТЕТАМИ ТРИВАЄ (УМАНЬ-ВАРШАВА-ОЛЬШТИН-СЛУПСЬК-ВАРШАВА)

    1–2 грудня у Варшаві відбулася зустріч директора Польського культурно-освітнього центру Уманського державного педагогічного університету імені Павла Тичини професора Ігора Кривошеї та керівника відділу Національної агенції академічних обмінів (NAWA) Камілою Дембінською, деканом факультету Artes Liberales Варшавського університету професором Робертом Сухарські, професором Інституту історії Польської академії наук. Адріаном Юсуповичем.

    3 грудня на факультеті суспільних наук Вармінсько-Мазурського університету в Ольштині відбулася лекція директора Польського культурно-освітнього центру на тему «Умань: антропологія історії міста». Після лекції професору Мареку Мельнику було подаровано серію монографій про польські рухи на Правобережній Україні у ХІХ ст. Ігор Кривошея та Марек Мельник обговорили можливість академічного студентського обміну між університетами в 2020 р.

    4 грудня в Ольштині проходила робоча зустріч професора Ігоря Кривошеї з керівником бюро міжнародного співробітництва Вармінсько-Мазурського університету Агнєшкою Матейко. Невимушена атмосфера розмови про співпрацю між університетами дозволила окреслити перспективи, які активізують її найближчим часом. Того ж дня відбулася зустріч директора Польського культурно-освітнього центру УДПУ з директором Державного архіву в Ольштині проф. Норбертом Каспареком. Обговорювали можливість проходження навчальної та наукової практики уманськими студентами-істориками в цьому польському архіві. В уряді Вармінсько-Мазурського воєводства (м. Ольштин). Ігор Іванович зустрівся з віце-маршалком Мирославом Сичем. Пана віце-маршалка, який є українцем, дуже зацікавили проєкти, реалізовані нашим університетом спільно з польськими партнерами. У зустрічі також брали участь професори Вармінсько-Мазурського університету Марек Мельник і Норберт Каспарек.

    5–6 грудня директор Польського культурно-освітнього центру УДПУ професор Ігор Кривошея перебував у партнерському польському закладі вищої освіти – Поморській Академії у Слупську. Візит має активізувати двосторонню співпрацю. Відбулися зустрічі з керівником бюро міжнародної співпраці Маріолою Медвідь, професорами Романом Дроздом, Тадеушем Сухарски, Йозефом Шиманським. Для докторантів та професорів академії Ігор Кривошея прочитав лекцію «Хасиди в Умані: історія та сучасність».

    6–7 грудня у Варшавському університеті проходила представницька конференція, яка зібрала знаних історіографів Центрально-Східної Європи. Учасниками конференції були відомі професори: Леонід Зашкільняк, Віталій Тельвак, Ігор Гирич, Рафал Стобєцки, Катажина Броховска та інші.

 «Патріарху» сучасної польської історіографії професору Єжи Матерніцькому Директор Польського культурно-освітнього центру Кривошея Ігор Іванович та доктор Норберт Моравєц подарували одну із колективних монографій про польські повстання на Правобережній Україні, співавторами якої вони є.